> Just Implant
Español | Català
 
vegeu-los tots
Notícies


HISENDA ES JUGA 3.000 MILIONS EN INTERESSOS DE DEMORA

Hisenda s'ha gastat en els últims cinc anys 42.000 milions d'euros en successius plans de pagament a proveïdors per tractar d'acabar amb el deute comercial acumulat per les administracions públiques, especialment per les comunitats autònomes. La lletra petita d'aquest pla establia que els proveïdors recuperarien els diners que se'ls devia, però a canvi havien de renunciar als interessos de demora generats per aquest passiu.

El president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, Antoni Cañete, va estimar ahir que l'import pot arribar a 3.000 milions d'euros i que el proper 16 de febrer és la data en la qual el Tribunal Superior de Justícia de la UE es pronunciarà referent a això.

 

En la seva opinió existeix un risc d'involució en cas que el projecte de llei actualment en tràmit parlamentari, s'aprovi en els actuals termes. Així va recordar que la morositat ha estat la responsable del tancament d'un terç de les 500.000 empreses que han desaparegut a Espanya des de l'inici de la crisi.

La Plataforma va més enllà i exigeix també que s'elimini el “pacte entre parts” (que el contractista pugui establir condicions abusives al proveïdor per la seva posició de domini) i que s'habiliti la possibilitat que es produeixin pagaments directes entre el deutor i el subcontractista, sense que hagi de fer-ho l'empresa o l'administració adjudicatària del contracte.

Actualment, els creditors estan cobrant amb major rapidesa que en anteriors anys, encara que encara els terminis es troben lluny del que marca la llei: 60 dies de màxim si el deutor és una empresa i 30 dies si és una administració pública. Els autònoms paguen a 44 dies, les microempreses a 50 dies i les grans empreses a 126 dies. Això genera tensió entre pimes i autònoms, que abonen les seves factures a un termini major al que cobren dels seus clients”, va recalcar Cañete.

El president de la Plataforma va ser especialment crític amb la posició de CEOE per la seva reticència a subscriure les seves propostes per modificar la Llei de Contractes Públics, per la qual cosa va considerar que no defensen a una part del empresariado que representa (Cañete també és secretari general de PIMEC, la patronal catalana de la petita i mitja empresa).

Aquesta institució celebrarà a l'abril un cim sobre la morositat per intentar arrencar un compromís a Ciutadans i PP per treure endavant el règim sancionador a les empreses moroses que contemplen en el seu acord d'investidura.